vappu on työläisten

by a-kh


Vappu on työläisten ja ylioppilaiden juhla ja poliitikkojen työpäivä. Vappuna on perinteisesti marssittu, mutta minä en ole marssinut Mäntymäelle enkä Senaatin- tai Hakaniemen torille. Ollessani politiikan työläisenä Helsingissä minut yleensä komennettiin puhumaan jonnekin huitsin nevadaan ay-väen yhteiseen vappujuhlaan, jonne isokenkäiset eivät vaivautuneet. Olin autottomana ihan omiani kaukaisiin taajamiin, jonne kerran päivässä bussi kulki. Tällaisia vappujuhlia järjestettiin pikkupaikkakunnilla, joissa nurkkakuntaiset vappumarssit olisivat herättäneet vain hilpeyttä kulmakunnan pikkuporvareissa.

Lapsena halusin mennä marssijonoon, mutta minua ei päästetty, sanottiin vain, että marssijat ovat kommunisteja. Minua ei haluttu päästää edes elokuviin työväentalolle, koska se oli kommunistien paikka, mutta siitä se yhteiskunnallinen valistuminen alkoi. Vasta kypsässä nuoruudessani aloin ymmärtää jotakin poliittisesta työväenliikkeestä, kommunismistakin.

Ennen pitkää vappukokoontumisia alkoivat harrastaa muutkin kuin työväenpuolueet. Kun Veikko Vennamolta tv-katsauksessa kysyttiin, marssivatko myös SMP:n jäsenet, vastasi hän, että me emme ole marssilaisia.

En ole vuosikausiin ollut mukana vappuriennoissa. Asenteissani edustan edelleen poliittista ja ammatillista työväenliikettä ja kuulun sosiaalidemokraattiseen sanomalehtimiesliittoon. Oli työväenliikkeessä toinenkin toimittajaliitto nimeltään Toimittajaliitto, mutta sen toimintaedellytykset hiipuivat Neuvostoliiton hiipumisen myötä.

Mainokset